B&W picture of a guy in leather jacket smoking a cigaret.
Foto door Lucas Filipe op Unsplash

Rokers!

Op een mooie dag in Amsterdam spotte Sietse, een man van 58 jaar, een aantrekkelijke kerel in een gezellige bar. Wat opviel was de charmante glimlach en de sprankelende ogen van de man. Ze begonnen te praten en hadden al snel een klik.

Terwijl ze met elkaar spraken, merkte Sietse op dat hij iets anders voelde dan gewoonlijk. Hij voelde zich aangetrokken tot de man op een manier die hij al lang niet had gevoeld. Gezien eerdere ervaringen, was hij wel wat zenuwachtig.

Net toen de vonken tussen hen begonnen over te slaan, zag Sietse de man nonchalant een pakje sigaretten tevoorschijn halen en een sigaret opsteken. Sietse kon een gevoel van walging niet onderdrukken. Hij kon gewoon niet begrijpen hoe iemand die er zo goed uitzag zichzelf kon toestaan een peuk op te steken om daar vervolgens als een klein kind aan te lurken.

Hoewel de man woest aantrekkelijk was, was de afkeer die Sietse voelde onoverkomelijk. De gedachte om iemand te kussen die naar rook stonk, was voor hem ondraaglijk. Een gigantische afknapper! Hoeveel aantrekkingskracht er ook was, het roken blokkeerde alles.

Toch wel verward door zijn eigen reactie, ging Sietse naar huis en vroeg zich af of hij te streng was geweest. Waarom zou hij zo’n aantrekkelijk persoon afwijzen alleen vanwege een rookgewoonte? Hij besloot zijn vriendin Hennie te bellen, die altijd een luisterend oor bood.

Hennie luisterde geduldig naar Sietse’s verhaal en begreep hem. Zij was het met hem eens dat als het om relaties gaat iedereen het recht heeft om eigen voorkeuren te hebben. En als roken voor Sietse een echte afknapper is, dan moet je trouw blijven aan jezelf..

Het was Sietse al veel vaker opgevallen dat het niet alleen deze ene man was die rookte. In de gayscene, en vooral onder jonge mensen, is roken (waaronder het roken van joints) verrassend gebruikelijk. Hij realiseerde zich dat het mogelijk een cultuurverschijnsel is en dat het ieder zijn goed recht is om te roken. Hij zou het nooit normaal gaan vinden en het altijd blijven zien als een gore gewoonte. 

Gelukkig zijn er ook woest aantrekkelijke mannen die niet roken.

Cause I was already a smoker, it was easy to get addicted. The one thing that they don’t teach you about marijuana is how addictive it is.

Merle Haggard

Roken is nog steeds de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Van de totale ziektelast komt 9,4% door roken, volgens de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) 2018. Mensen tussen 18 en 29 jaar roken relatief het vaakst. Het minst wordt er gerookt onder mensen die ouder zijn dan 65 jaar. Zie de cijfers over roken (2022) van het Trimbos Instituut.

Foto door Quinten de Graaf op Unsplash

De tevreden roker…

Quote Diversity (Myers)

Let’s dance!

Foto door In Lieu & In View Photography op Unsplash

Nashville?