Coldplay Amsterdam

Photo by Pavol Svantner on Unsplash

Op 16 juli 2023 gaf de Britse band Coldplay een concert in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam, werkelijk een onvergetelijke ervaring, wij waren erbij. Het concert bood een prachtige mix van bekende en iets minder bekende nummers die het publiek betoverden en meenamen op een muzikale reis.

Een van de meest opvallende aspecten van het evenement was het bewuste milieuvriendelijke karakter. Coldplay heeft altijd al een voorloper willen zijn in duurzaamheid en tijdens dit concert hebben ze hun intenties waargemaakt. De arena was op innovatieve wijze ingericht om zo min mogelijk impact op het milieu te hebben. Het gebruik van recyclebare materialen, energiezuinige verlichting en een klein podium dat van energie wordt voorzien door bezoekers die al dansend op een kinetische dansvloer of fietsend op hometrainers accu’s konden opladen helpt daarbij. Daarnaast plant de band voor elke bezoeker een boom, dat heeft zeker een positieve impact op het milieu.

Het gaat natuurlijk om de muziek. Coldplay stelde beslist niet teleur en leverde een betoverende performance vol passie en energie. Met alle nummers die we zo goed kennen en waar we van houden, bracht de band het publiek in vervoering. Van de meeslepende klanken van “Fix You” tot het opzwepende “Sky full of Stars”, de hele arena zong luidkeels mee dat en de LED-armbandjes die iedere bezoeker bij binnenkomst kreeg (die na afloop weer werden ingeleverd om hergebruikt te worden) droegen bij aan een magische sfeer. Bezoekers zullen dat niet snel vergeten.

Gezegd moet worden dat de geluidskwaliteit in de als galmbak bekendstaande arena prima was, wellicht hielp het open dak daar erg bij. Ondanks de grootte van de arena, slaagde Coldplay erin om een oorstrelende sound te produceren, instrumenten en vocalen kwamen goed tot hun recht. Het is dus goed mogelijk om grootschalige evenementen te organiseren zonder concessies te doen aan de geluidskwaliteit.

Het publiek zelf was divers en enthousiast. Het is duidelijk dat de muziek van Coldplay mensen van alle leeftijden en achtergronden samenbrengt. De band zelf straalde positieve energie uit en hun positieve interactie met het publiek zorgde voor een intieme en hartverwarmende sfeer.

Kortom, een fijne ervaring. Met muzikaal en visueel vuurwerk (goed zichtbaar door het open dak), aandacht voor de planeet en het streven naar duurzaamheid, heeft de band bewezen dat ze niet alleen geweldige muziek maken, maar ook een inspirerende boodschap uitdragen. Het was absoluut de moeite waard om deze bijzondere avond mee te maken en ik hoop dat meer artiesten het voorbeeld van Coldplay zullen volgen in het creëren van milieubewuste en magische concerten.

Coldplay fans are the best in the world. If you like Coldplay then you’re obviously very intelligent and good looking and all-around brilliant.

Chris Martin