2023 ‘Burning Daylight’ Mia & Dion

Foto van een optreden tijdens de halve jury finale van Mia Nicolai en Dion Cooper.
Bron: Wikimedia Commons, foto door Michael Doherty.

De Nederlandse inzending van Mia Nicolai en Dion Cooper voor het Eurovisie Songfestival 2023 met het nummer “Burning Daylight” was niet sterk genoeg om door te gaan naar de finale. Nadat Nederland de afgelopen jaren meedeed in de finale, is dit duo er niet in geslaagd om zich te kwalificeren. De teleurstelling kan hooguit worden toegeschreven aan hun onervarenheid, volgens mij zijn degenen die deze inzending hebben gekozen verantwoordelijk voor het resultaat. Mij sprak het nummer minder aan dan eerdere inzendingen, maar over smaak valt niet te twisten.

Mia en Dion hebben zonder twijfel hun uiterste best gedaan tijdens hun optreden. Ze brachten een aangepaste en foutloze versie van “Burning Daylight” ten gehore, maar dit was uiteindelijk niet voldoende om de Europese kijkers te overtuigen.

De keuze voor deze nog onervaren artiesten bleek uiteindelijk een risicovolle zet en zoals reeds geschreven, dat is hen niet aan te rekenen. Naar ik heb vernomen had Mia voor aanvang van het traject nauwelijks podiumervaring. Hoewel de medecomponist van het geselecteerde nummer, Duncan Laurence, aanvankelijk beloofde om hen op creatief vlak te begeleiden, lijkt er iets fout te zijn gegaan in dit proces. Door dit alles zijn Mia en Dion onnodig beschadigd, we mogen in dit land best iets voorzichtiger omgaan met jong talent.

Vooral AvroTros en de selectiecommissie moeten nu kritisch naar zichzelf kijken. Na jaren van geslaagde deelnames aan het songfestival was dit een pijnlijk dieptepunt. Laten we hopen dat ze dit als een waardevolle les beschouwen en volgend jaar een betere strategie hanteren. De herkansing komt al snel.

I’m sorry, I’m just human…

Fragment uit ‘Burning Daylight’