Spring naar inhoud

De tevreden roker…

Volgens mij rookt mijn vader al ongeveer 20 jaar niet meer, maar als iemand in mijn buurt zware shag rookt denk ik meteen dat hij er is. Het moet toch niet gekker worden! Dat ik als niet-roker getriggerd word door tabaksrook… De afgelopen weken woedde er een soort oorlog bij mij op het werk. De directie besloot de rokersruimte te verplaatsen naar een plek waar niemand er last van heeft. Deels waren de rokende collega’s het eens met het standpunt van de directie, maar als je hun diep in het hart zou kunnen kijken… Ach laten we stellen dat een roker géén onruststoker is, maar zodra je met je fikken aan zijn peuken komt heb je wel een probleem. 

Roken vind ik een heel bijzonder fenomeen. Fijngesneden gedroogde bladeren in een papiertje rollen, dat vervolgens aansteken en die rook opzuigen…? Gelukkig heb ik het altijd heel erg vies gevonden, anders had ik wellicht ook gerookt. Je zou denken dat ondertussen duidelijk is dat roken ongezond is. Veel mensen nemen het risico op hun shot nicotine graag voor lief. Nou ja, snappen doe ik het wel, ik kan ook niet van de chocola afblijven.

Ondertussen worden er door de overheid allerlei maatregelen getroffen, maar ik verdenk ze van een dubbele agenda. Alle accijnzen brengen natuurlijk wel geld in het laatje. Zo sponsort de roker de samenleving twee keer. Eerst door tabak en sigaretten te kopen en daarna door eerder te overlijden, dat scheelt het nodige aan pensioenuitkeringen. (Hoewel dat laatste wellicht negatief gecompenseerd wordt door medische kosten.)

Wat zou er gebeuren als rokende collega’s de tijd die ze gebruiken om te roken gekort zouden krijgen op hun salaris? Even een paar rekenfeitjes. Vijf sigaretten per dag is redelijk lijkt me. Gemiddeld doet een roker zeven minuten over één sigaret. Dat is 35 minuten per dag om te roken, tel daarbij de tijd die het kost om naar de rookruimte te lopen. We komen dan gemakkelijk op 50 minuten per dag. Dat is meer dan vier uur per week, op jaarbasis is dat 188 uur. Dat betekent dat een roker bijna vijf weken per jaar aan het roken is, in het geval van een werkweek van 36 uur! Een rokende werknemer is dus voor een werkgever een dure klant. (Bij één sigaret minder kom je nog steeds op vier weken roken uit.) Tja…

Als werkgever mag je niet discrimineren, dus je mag een roker niet weigeren. Hoe ga je dat op de lange duur verkopen aan de niet rokende werknemers? Op rookcursus sturen zou ik zeggen en met Sinterklaas een slof sigaretten in het postvakje!

Mark Twain

I have made it a rule never to smoke more that one cigar at a time.

Foto door Quinten de Graaf op Unsplash

Gepubliceerd inBlog
Copyright CC BY-NC-SA 4.0 - Hendrik Alting & Roy Nagel (unless otherwise noted)